Rondje langs de velden Derde Divisie A:29 (2024)

Rondje langs de velden Derde Divisie A:29 (1)Na speelronde 29 is de koploper op basis van doelsaldo dat nu ook qua punten en op doelcijfers is er een nieuwe runner-up. In de derde periode verstevigde de lijstaanvoerder de eerst positie met een toch wel verrassende nummer 2. Het doek is gevallen voor de rodelantaarndrager. Met nog vijf speelronden te gaan is er nog geen enkele club veilig met het veronderstelde puntenaantal van 40.

Urk-DVS’33 Ermelo: na het intermezzo in Spakenburg wilden de Ermeloërs de opmars op Urk graag voortzetten. Daar zag het in het begin van de wedstrijd nog niet naar uit, toen de thuisclub nog binnen tien minuten met in die fase ook de meeste dreiging een voorsprong namen. In de volgende tien minuten bogen de geelzwarten dat om in een 1-2 voorsprong, waarna zij controle over het duel kregen. Dat resulteerde nog voor de rust in een 1-3 tussenstand. De voormalige eilandbewoners wilden wel, maar de beste kansen waren nog voor de bezoekers. Er werd echter niet meer gescoord. DVS had op Urk dus een lastige klip omzeild in de strijd om rechtstreekse handhaving en klom met 37 uit 29 (44-37) van de vijftiende- naar de twaalfde plaats. Twee concurrenten werden gepasseerd op basis van doelsaldo. Prettige bijkomstigheid is, dat de equipe van John Kamphuis nu ook tweede staat in de derde periode met 13 uit 6 (17-3). Urk staat met 41 uit 29 (50-57) net een plek hoger dan de Veluwenaren.
Lees hier het verslag op de site van DVS en bekijk hier de samenvatting op DVS-TV.

IJsselmeervogels-HSC’21: De Haaksbergers zijn kennelijk een Angstgegner voor de “Vogels”, die ook nu in een favorietenrol verloren. De 0-1 viel nog vanuit het niets, maar de 0-2 volgde al snel. Met nog vijf kwartier lukte het niet om de bordjes te verhangen. Het geloof in een resultaat en daarmee op de koppositie leek helemaal weg, ondanks de wissels, die Gert-Jan Karsten pleegde. De bezoekers legden zich toe op de counter en scoorden na rust nog tweemaal, zodat de “Rooien” met 0-4 de grootste nederlaag van het seizoen leden. Aangezien de grootste concurrent geen fout maakte, bedraagt de achterstand van IJsselmeervogels met 54 uit 29 (60-36) op de eerste plek nu drie punten. Op doelsaldo raakten de Spakenburgers ook nog de tweede plaats kwijt. HSC’21 klom van de elfde naar de achtste plaats met 42 uit 29 (51-47).

VVSB-rkav Volendam: De “Wijdbroeken” domineerden op “De Boekhorst” en de 0-2 ruststand was nog maar een zwakke afspiegeling van de kansenverhouding. Het spelbeeld na de thee was anders, doordat de koploper zich liet terugzakken en incasseerden de aansluitingstreffer. Daarna kon het even goed 2-2 of 1-3 worden; het werd het laatste uit een omschakelmoment. Door die 1-3 is rkav Volendam nu alleen koploper met 57 uit 29 (80-46). In de derde periode staan de oranjehemden derde met evenals DVS 13 uit 6 (23-11), maar is het doelsaldo iets minder dan dat van de Ermeloërs. VVSB heeft evenals de geelzwarten 37 punten uit 29 wedstrijden, maar de doelcijfers zijn met 51-58 beduidend minder.

Staphorst-sc Genemuiden: Goed was de derby op “Het Noorderslag” moet. De thuisclub leek vooral een nederlaag te willen voorkomen. De winnaar van de tweede periode en kampioenskandidaat kon de muur van de geelblauwen niet slechten, zodat het 0-0 bleef. Daardoor kwam sc Genemuiden met 54 uit 29 (61-30) door een beter doelsaldo wel boven IJsselmeervogels. Staphorst zakte met 36 uit 29 een plek naar de vijftiende; een positie die aan het einde van de rit dwingt tot nacompetitievoetbal voor lijfsbehoud.

Sparta Nijkerk-Hercules: Primair was in dit duel de leidende positie in de derde periode, terwijl de thuisclub nog kans had op het kampioenschap. Er bleek weinig van een thuisvoordeel, terwijl de Utrechters gezien de staat van het eigen hoofdveld misschien wel liever uit voetbalt dan op “Voordorp”. De Ebbenhorst-bewoners hadden aanvankelijk wel meer balbezit, maar de effectieve Domstedelingen waren veel effectiever. Met een half uur voetbal leidden zij dan ook al comfortabel met 0-2. De oranjehemden vonden nog voor de rust de aansluiting en zochten na de thee naar meer. Kansen kwamen er niet; wel voor de bezoekers, die naar 1-4 uitliepen en daarna de tweede tegentreffer verwerkten. Uiteindelijk werd het 2-5. Sparta Nijkerk zag daardoor de achterstand met 50 uit 29 (73-54) op de koploper oplopen tot 7 punten. In de derde periode liep die met 12 uit 6 (17-13) op tot 4 punten. Hercules naderde als de nieuwe nummer 5 de Nijkerkers op de ranglijst met 48 uit 29 (51-37) tot op twee punten. Wat echter meer telt, is de eerste positie in de derde periode met 16 uit 6 (14-7) met een voorsprong van 3 punten op DVS en rkav Volendam.

DOVO-Harkemase Boys: Het overwicht van de thuisclub was groot, maar vooralsnog werden de kansen niet benut. Na een half uur was die 6 tegen 1. Het kantelmoment in de wedstrijd was de tweede gele kaart acht minuten voor de rust, waarna de Friezen zich nog meer terugtrokken. Halverwege de tweede helft maakten zij tegen de verhouding in 0-1 en moesten de Veenendalers op jacht naar een punt in plaats van naar een zege. In de laatste minuut had het zelfs 0-2 kunnen worden. In de extra tijd viel de gelijkmaker, terwijl er daarna nog twee serieuze kansen waren op de winst voor de Panhuis-bewoners. Harkemase Boys zakte een plaats naar de zesde met 47 uit 29 (56-42) en bleef DOVO met 45 uit 29 (50-35) een plaats voor.
Bekijk hier de samenvatting op DOVO-TV met de eerstvolgende tegenstander van DVS, DOVO.

FC Rijnvogels-Eemdijk: De Kooltuin-bewoners beloonden zich niet voor het overwicht en lieten de kansen na een vroege 1-0 verder onbenut. Uit het niets viel na een klein half uur de 1-1 en kon de fusieclub opnieuw beginnen. Ook na de rust was er een overwicht en waren er kansen, maar gescoord werd er niet meer. Met beide 41 uit 29 bevinden zij zich rond de scheiding van het linker- en het rechter rijtje. FC Rijnvogels met een doelsaldo van 51-54 als nummer 9 en Eemdijk met 46-50 als nummer 10. Het gat van 5 punten met de beste herkanser is nog overbrugbaar.

DEM-Hoogeveen: Na een reeks nederlagen moest een trainerswisseling de kentering brengen. Daar zag het ook wel naar uit op “Adrichem”. Na de 0-1 waren er mogelijkheden om de voorsprong uit te breiden. Het werd echter 1-1. Na de rust namen de Drenten opnieuw een voorsprong, maar de maker van het doelpunt ging nadrukkelijk in de fout en leidde zo de gelijkmaker in. De maker daarvan ging in de slotminuten eveneens in de fout door het veroorzaken van een strafschop. Die werd benut. DEM verloor met 37 uit 29 (42-51) een plaats, maar bleef de beste herkanser nog wel een punt voor. Hoogeveen kwam met 30 uit 29 (37-73) niet dichter bij de eerste veilige plek, want het gat daarmee bleef 7 punten.

ODIN’59-Kampong: Misschien was er nog de hoop, dat de rode lantaarn overgedragen kon worden aan de directe concurrent en de driegende degradatie nog even uitgesteld kon worden. De Utrechtse degradatiekandidaat had immers ook sinds de zege op DVS niet meer gewonnen. De vroege 0-1 maakte aan alle Heemskerkse illusie een eind en na de 0-2 kort na de rust was het over. Het werd ook nog 0-3 en de laatste tien minuten gingen in met een 1-3 stand. De eindstand ook. Het lot was toen nog niet bezegeld, omdat luttele kilometers verderop het resultaat pas een uur later bekend zou zijn. De benutte strafschop in het voordeel van Hoogeveen tegen DEM wees ODIN’59 met 13 uit 29 (23-90) terug naar de Vierde Divisie. Kampong heeft nog vijf wedstrijden om met 21 uit 29 (40-58) een achterstand van 9 punten op Hoogeveen goed te maken om directe degradatie te ontlopen.